fbpx

Упаковка як втілення бренду

Ламінація плівок

Навіщо ми пакуємо каву, харчові продукти, побутову хімію, спеції або будь-які інші товари?
Звичайно, упаковка (дизайном, формою, матеріалом) допомагає ПРОДАВАТИ.
А за функціональністю – якомога довше зберігати властивості продукту під час:
  • зберігання,
  • транспортування,
  • презентації (в магазині на полиці). 
Що може зіпсувати продукт всередині упаковки?
  1. Світло. Ультрафіолет та інші типи випромінювання прискорюють небажані реакції в продуктах.
  2. Повітря. У продуктах є аеробні мікроби. Якщо в упаковку потрапляє кисень, вони «дихають» та окислюють продукт. Наприклад, каву або чай. Продукт втрачає аромат, змінює смак.
  3. Волога. Якщо вона потрапить всередину упаковки, вона створить умови для розвитку мікробів, продукти швидше зіпсуються. До того ж погіршаться вид та експлуатаційні характеристики самої упаковки.
  4. Тепло. Прискорює всі небажані реакції.

Як ми захищаємо продукт в багатошаровій упаковці

Ще не створено жодного матеріалу для упаковки, який би однаково захищав від усіх цих факторів.
Тому виробники упаковки ламінують (склеюють) кілька моноплівок з різними характеристиками. Виходять багатошарові плівки (ламінати), які отримують назву за послідовністю абревіатур складових матеріалів з зовнішнього шару всередину. Наприклад, в PET / Al / PE:
зовнішній шар – поліетилентерефталат (PET),
середній шар – алюмінієва фольга (Al),
внутрішній шар – поліетилен (PE).
«Бутерброд» з шарів моноплівок складається для кожного типу продукту, способу його зберігання та транспортування, його ваги.
Ось логіка складання «бутерброда», тобто порядок чергування шарів під час ламінації, на прикладі тришарового матеріалу (триплекса):
  • Зовнішній шар – це захист від зовнішнього впливу та основа для друку дизайну. Зазвичай це двоосно оріентовані поліефірні, поліпропіленові або поліамідні плівки, крафтовий папір.
  • Середній шар – це бар'єрні властивості (від UV-променів, від газопроникності тощо).
  • Внутрішній шар – це герметизація упаковки. Внутрішній шар повинен мати гарну термозварюваність (ми називаємо його термошар). Внутрішній шар завжди або поліетилен (PE), або поліпропілен (PP).
Якщо в упаковці продукту не потрібен додатковий бар'єр, то робимо 2-шаровий матеріал (дуплекс) – термошар всередині та друкований шар зовні.
Буває й одношаровий матеріал, якщо продукту не потрібен особливий захист (печиво, кукурудзяні палички), але потрібно дуже економічне рішення.

Сольвентна та безсольвентна ламінація

Взагалі, ось основні переваги методу ламінування:
  • ламіновані (склеєні) матеріали залишаються прозорими,
  • отримана багатошарова плівка має нові фізико-механічні властивості,
  • ламінуванням можна з'єднати практично будь-які полімерні матеріали,
  • це вигідно, коли потрібен невеликий обсяг плівки,
  • багатошарова плівка виходить практично однієї товщини (важливо для автоматичних фасувальних ліній).
Якщо ми говоримо ламіновані, тобто склеєні плівки – маємо на увазі використання клею. А використання клею раніше було можливо тільки з розчинником.
Безсольвентна (без розчинника) ламінація
Цю технологію розробили у відповідь на запити виробників дитячого харчування та інших продуктів, які потребують особливих умов.
Безсольвентні адгезиви (простіше, клейкі речовини) не містять розчинників та мають певний тип склеювальної речовини, що складається з двох компонентів, які реагують між собою і не потребують сушіння.
Переваги безсольвентного способу ламінування:
  • відсутність необхідності встановлювати спеціальні системи сушки і, отже, економія часу,
  • більший ступінь екологічності.
На виробництві «Аріс» є як сольвентні, так і безсольвентні ламінатори для різних типів завдань та продуктів.
Aris_logo2_png.png

Компанія Аріс – генератор новинок на ринку гнучкого пакування України з 1992 року. Ми виготовляємо для вас як індивідуальну упаковку з ротогравюрним друком, так і пакети універсального розміру в різних кольорах.

Аріс в соціальних мережах

Контакти

ТОВ МНВП "Аріс" Лтд

(057) 373 77 68, 373 77 85, 372 20 99

sales@aris.ua (відділ продажів)
info@aris.ua (адміністрація)

61177 м.Харків, вул. Золочівська, 1
Як доїхати: мапа

Copyright © 2019 Aris.ua.

Design  By Aris

+38 (057) 372-20-99, 373-77-85